Hopp til hovedinnhold

Restskatt etter endret skatteoppgjør: tre uker, ikke terminer

Når oppgjøret endres og restskatten øker, gjelder en egen frist. Her står hvordan den regnes, hvilken rente som løper, og hva du må betale selv om du klager.

Publisert · Ansvarlig redaktør: Terje Moy

Øker restskatten fordi skatteoppgjøret er endret, skal hele beløpet betales senest tre uker etter at melding om ny avregning er sendt. For personlige skattytere kan det aldri forfalle før andre termin av den ordinære restskatten (skattebetalingsloven § 10-53 annet ledd). Beløpet deles ikke i terminer, selv om det er over 1 000 kr.

På økningen løper det rente etter § 11-2, ikke rentetillegg. Det betaler du også om du klager, for klagen utsetter ikke betalingsplikten. De tre sidene av saken, fristen, renten og klagen, tas i tur og orden under. Den vanlige fristen for restskatt er forklart i artikkelen om frister og to terminer.

Hva er fristen når oppgjøret er endret?

Skatteetaten skriver at du må betale all restskatten senest tre uker etter datoen på det nye skatteoppgjøret, og at beløpet ikke blir delt opp i flere fakturaer. Loven regner fristen fra den dagen melding om ny avregning er sendt til deg. Er det du selv som har endret opplysningene du leverte, regnes fristen fra endringen er kommet fram til Skatteetaten (§ 10-53 første ledd).

Tillegget «tidligst sammen med annen termin» betyr at fristen ikke kommer før den ordinære andre terminen. Tre eksempler for en som fikk det første oppgjøret før juli 2026, med andre termin 24. september:

Melding om ny avregning sendtTre uker senereFrist for hele økningen
1. september 2026tirsdag 22. septembertorsdag 24. september, siden det ikke kan forfalle før andre termin
15. oktober 2026torsdag 5. novembertorsdag 5. november
10. november 2026tirsdag 1. desembertirsdag 1. desember

Datoen i brevet gjelder foran regnestykket her. Faller fristen på en helg eller helligdag, flyttes den til nærmeste virkedag. Etter ordlyden i § 10-53 første ledd gjelder den nye fristen bare når den kommer senere enn det vanlige forfallet. Kommer endringen før restskatten forfaller etter de ordinære reglene, er det altså den vanlige fristen som gjelder.

Hvem endret oppgjøret, og spiller det noen rolle?

For fristen spiller det en rolle. Har Skatteetaten endret oppgjøret, regnes tre ukers fristen fra den dagen melding om ny avregning ble sendt til deg. Har du selv rettet opplysninger du leverte tidligere, regnes fristen fra den dagen endringen kom fram til Skatteetaten (§ 10-53 første ledd). Ved ny avregning kommer fristen for personlige skattytere aldri før den ordinære andre terminen (annet ledd).

Brevet viser hva som ble endret og hvilken dato fristen er. Se etter tre ting: det nye beløpet du skal betale, forfallsdatoen og klagefristen. Skriv ned begge fristene, for de er ikke like lange.

Hvilken rente løper på økningen?

Renten er ikke rentetillegg. Etter § 11-2 beregnes det rente av økningen i skatten, fra det ordinære forfallstidspunktet for kravet og fram til det treffes vedtak om endring. Har du allerede betalt noe før vedtaket, beregnes renten bare fram til betalingstidspunktet. Satsen tilsvarer styringsrenten per 1. januar i det aktuelle året pluss ett prosentpoeng (§ 11-6 annet ledd). Renten er regnet ut i det nye oppgjøret, så beløpet finner du der.

Betaler du ikke innen den nye fristen, løper forsinkelsesrente i tillegg. Fristen i § 10-53 er et forfallstidspunkt etter kapittel 10, og forsinkelsesrenten løper fra forfallstidspunktet (§ 11-1 første ledd). Satsen er 12,25 % per år fra 1. juli 2026. Les mer om satsene i artikkelen om forsinkelsesrente på skatt, og regn et overslag i kalkulatoren.

Må du betale selv om du klager?

Ja. Skatte- og avgiftskrav skal betales ved forfall med de beløpene som opprinnelig er fastsatt, selv om fastsettingen er under endring eller påklaget (§ 10-1 første ledd). Får du medhold, får du pengene tilbake. Utsatt iverksetting finnes for vedtak om tilleggsskatt og overtredelsesgebyr: Slike vedtak skal ikke iverksettes før klagefristen er ute eller klagen er avgjort (skatteforvaltningsloven § 14-10). Det gjelder ikke selve restskatten.

Slik klager du på et endringsvedtak:

  1. Klagefristen er seks uker (skatteforvaltningsloven § 13-4). Se også etter fristen i vedtaket.
  2. Klagen skal være skriftlig og sendes til det organet som traff vedtaket, altså Skatteetaten (§ 13-5). Den skal vise til vedtaket og begrunne hva du er uenig i.
  3. Er fristen oversittet, kan Skatteetaten likevel behandle klagen hvis det er grunn til det, men ikke hvis det er gått mer enn ett år siden vedtaket (§ 13-4 tredje ledd).
  4. Klageinstans for vedtak om formues- og inntektsskatt er normalt Skatteklagenemnda (§ 13-3).

Ta med datoen på vedtaket, hva du er uenig i og hva du mener er riktig, og legg ved dokumentasjon som underbygger det. Skriv klagen i god tid før de seks ukene er gått, og betal restskatten innen betalingsfristen i mellomtiden.

Pass på: Betalingsfristen og klagefristen er to ulike frister. Klagefristen er seks uker, mens økt restskatt kan forfalle etter tre. Betaler du ikke, løper renten selv om klagen er under behandling.

Hva hvis endringen gir penger tilbake?

Går ny avregning motsatt vei, får du tilbake det du har betalt for mye. Ved tilbakebetaling etter ny avregning regnes rentegodtgjørelsen fra den dagen det ferdige skatteoppgjøret etter ordinær avregning ble sendt (§ 11-4 annet ledd). Utbetaling og renter på skatt til gode er forklart i artikkelen om renter når du har skatt til gode.

Hva gjør du hvis du ikke klarer å betale?

Ta kontakt med Skatteetaten før den nye fristen utløper. Da kan du søke betalingsavtale, og vilkårene og praksisen er forklart i artikkelen om hva du kan gjøre når du ikke kan betale restskatten. Et samlet bilde av restskatt finner du i hovedartikkelen. Dette nettstedet er privat og kan ikke vurdere vedtaket ditt. Skatteetaten avgjør både betaling og klage.

Ofte stilte spørsmål

Hva er fristen for restskatt etter endret skatteoppgjør?

Hele beløpet skal betales senest tre uker etter at melding om ny avregning er sendt. For personlige skattytere kan det ikke forfalle før andre termin av den ordinære restskatten. Beløpet deles ikke i terminer.

Må jeg betale restskatten selv om jeg klager?

Ja. Skattekrav skal betales ved forfall med de beløpene som er fastsatt, selv om fastsettingen er påklaget. Vinner du frem, får du pengene tilbake. Vedtak om tilleggsskatt har egen regel om utsatt iverksetting.

Hvor lang er klagefristen på et endringsvedtak?

Klagefristen er seks uker etter skatteforvaltningsloven § 13-4. Klagen sendes skriftlig til Skatteetaten, og fristen står også i vedtaket.

Får jeg rentetillegg på restskatt fra endret oppgjør?

Nei, på økningen beregnes det rente etter skattebetalingsloven § 11-2, fra det ordinære forfallet til vedtaket. Betaler du ikke innen den nye fristen, kommer forsinkelsesrente i tillegg.

Kilder

Lenkene går til primærkilden. Satser og regler endres – datoen øverst forteller når teksten sist ble gjennomgått.