Skatteattest for anbud: kan oppdragsgiver kreve den?
Skal bedriften levere tilbud til det offentlige, kan du bli bedt om å dokumentere at skatt og avgift er betalt. Her står hva forskriften sier, og hva du kan gjøre i forkant.
Publisert · Ansvarlig redaktør: Terje Moy
Ja, en offentlig oppdragsgiver kan kreve at du legger fram en attest for at du oppfyller forpliktelsene til å betale skatter, avgifter og trygdeavgifter. Det står i forskrift om offentlige anskaffelser § 17-2 tredje ledd. Har du skatte- eller avgiftsgjeld, kan du i verste fall bli avvist fra konkurransen. Attesten kalles i dagligtale skatteattest, og det er Skatteetaten som har oppgaven etter at kemnerkontorene ble lagt ned.
Artikkelen forklarer sammenhengen mellom skattegjeld og anbud. Hva en skatteattest viser og hvem som trenger den ellers, står i artikkelen om skatteattest. Dette nettstedet er privat og behandler ingen saker. Hva oppdragsgiveren krever, står i konkurransegrunnlaget.
Hvordan bestiller du attesten?
Skatteetaten kaller attesten «Attest for skatt og merverdiavgift», skjema RF-1316. Du bestiller den på skatteetaten.no etter innlogging, for deg selv eller for virksomheten. Attesten dokumenterer om du eller virksomheten skylder skatt, avgift eller mva, inkludert renter. Den viser blant annet skyldig skatt, utleggstrekk som ikke er betalt, arbeidsgiveravgift som ikke er betalt og mva som ikke er betalt. Skal en kopi sendes til en annen virksomhet samtidig, bruker du i stedet skjema RF-1507 (Opplysninger om skatt og avgifter). Attesten brukes ofte ved anbud, og også for eksempel ved søknad om skjenkebevilling.
Tips: Bestill attesten i god tid før tilbudsfristen. Er det feil på kontoen din, trenger du tid til å få det rettet først. Vil du at oppdragsgiveren skal få en kopi direkte fra Skatteetaten, oppgir du mottakeren når du bestiller med RF-1507.
Hva sier anskaffelsesforskriften?
Fire bestemmelser er viktige. Alle ligger i forskrift 12. august 2016 nr. 974 om offentlige anskaffelser. Forskriften har ulike deler etter kontraktens verdi: Del II gjelder anskaffelser fra 1,3 millioner kroner ekskl. mva. og opp til EØS-terskelverdiene, og Del III gjelder anskaffelser fra og over EØS-terskelverdiene (§ 5-1). For kontrakter under 1,3 millioner kroner gjelder bare Del I.
| Bestemmelse | Hva den sier |
|---|---|
| § 17-2 tredje ledd | Oppdragsgiveren kan i tillegg kreve at leverandørene fremlegger en attest for at de oppfyller sine forpliktelser til å betale skatter, avgifter og trygdeavgifter. |
| § 24-2 første ledd bokstav b (Del III) | Oppdragsgiveren skal avvise en leverandør når han er kjent med at forpliktelsene ikke er oppfylt, og dette er slått fast ved rettskraftig dom eller endelig forvaltningsvedtak, med mindre avvisningen er klart uforholdsmessig. |
| § 24-2 tredje ledd bokstav a (Del III) | Oppdragsgiveren kan avvise en leverandør som ikke har oppfylt sine forpliktelser til å betale skatter, avgifter og trygdeavgifter i andre tilfeller, med mindre avvisningen er uforholdsmessig. |
| § 9-5 tredje ledd bokstav a (Del II) | Oppdragsgiveren kan avvise en leverandør som ikke har oppfylt sine forpliktelser til å betale skatter, avgifter og trygdeavgifter, med mindre avvisningen er klart uforholdsmessig. Etter sjette ledd gjelder § 24-5 og § 24-7 tilsvarende. |
| § 24-5 tredje ledd | Oppdragsgiveren kan ikke avvise deg på dette grunnlaget hvis du har betalt de skyldige beløpene, inkludert renter og bøter, eller har inngått en bindende betalingsavtale. |
Hvilke bestemmelser som gjelder for akkurat din konkurranse, avhenger av kontraktens verdi og står i konkurransegrunnlaget. Kravet om attest i § 17-2 tredje ledd ligger i Del III. Del II har ingen tilsvarende bestemmelse om skatteattest, men oppdragsgiveren skal angi kvalifikasjonskravene sammen med dokumentasjonskravene i anskaffelsesdokumentene.
Hvilken forskjell er det på «skal» og «kan» avvise?
Har Skatteetaten truffet et endelig vedtak om kravet, eller er det dom, skal oppdragsgiveren i utgangspunktet avvise deg, men ikke hvis det vil være klart uforholdsmessig. I andre tilfeller har oppdragsgiveren et valg. Det betyr at skattegjeld ikke automatisk stenger deg ute, men du bør ikke regne med at den ikke blir sett.
Beskytter en betalingsavtale deg?
Ja, på dette punktet. Etter § 24-5 tredje ledd kan oppdragsgiveren ikke avvise deg på grunn av skatte- og avgiftsgjeld hvis du har betalt det skyldige, inkludert renter og bøter, eller har inngått en bindende betalingsavtale. Innkrevingsloven § 17 om betalingsavtale er forklart i artikkelen om betalingsavtale for næringsdrivende. Søk om avtale i god tid før tilbudsfristen. Etter § 24-7 skal oppdragsgiveren godta en attest fra kompetent organ i etableringsstaten som tilstrekkelig bevis for at avvisningsgrunnene ikke foreligger.
Hva kan du gjøre før du leverer tilbud?
- Sjekk hva som står i konkurransegrunnlaget om dokumentasjon av skatt og avgift, og frister for å legge den fram.
- Se på kontoutskriften din hos Skatteetaten. Artikkelen om kontoutskrift for skatt forklarer hva postene betyr.
- Betal det som er forfalt, eller søk betalingsavtale tidlig. Etaten krever blant annet at forskuddstrekk for ansatte er betalt og at det ikke er sendt varsel om utlegg. Se betalingsavtale for næringsdrivende.
- Har du uriktige krav på kontoen, ta det opp med Skatteetaten på 800 80 000 i god tid før fristen.
- Vær åpen overfor oppdragsgiveren dersom du har en ordning på plass.
Tre vanlige situasjoner
| Situasjon | Hva du bør gjøre |
|---|---|
| Du har ingen forfalte krav | Bestill attesten. Den skal vise at du verken skylder skatt, utleggstrekk, arbeidsgiveravgift eller mva |
| Du har forfalte krav, men ikke betalingsavtale | Betal, eller søk om betalingsavtale før du leverer. En bindende avtale hindrer avvisning etter § 24-5 tredje ledd |
| Du er uenig i et krav på kontoen | Ta det opp med Skatteetaten på 800 80 000 før tilbudsfristen, slik at attesten ikke viser et krav som er feil. Ha kravet og begrunnelsen din klar når du ringer |
Kemnerens gamle oppgave
Skatteattester ble tidligere utstedt av kommunale skatteoppkrevere. Skatteetaten oppgir at skatteattester og konto- og saldoutskrift for skatt og arbeidsgiveravgift er blant oppgavene som ble overført da skatteoppkreveren ble flyttet til etaten 1. november 2020. Bakgrunnen står i artikkelen om nedleggelsen. Har bedriften problemer med å holde orden, se betalingsproblemer i bedriften.
Ofte stilte spørsmål
Kan en offentlig oppdragsgiver kreve skatteattest?
Ja. Etter forskrift om offentlige anskaffelser § 17-2 tredje ledd kan oppdragsgiveren kreve en attest for at du oppfyller forpliktelsene til å betale skatter, avgifter og trygdeavgifter.
Kan jeg bli avvist fra et anbud på grunn av skattegjeld?
Ja. Oppdragsgiveren skal avvise deg når forpliktelsene ikke er oppfylt og dette er slått fast ved rettskraftig dom eller endelig forvaltningsvedtak, med mindre avvisningen er klart uforholdsmessig. I andre tilfeller kan oppdragsgiveren avvise.
Hvem utsteder skatteattesten?
Skatteetaten. Oppgaven lå tidligere hos kommunale skatteoppkrevere og ble overført til Skatteetaten 1. november 2020.
Beskytter en betalingsavtale mot avvisning?
Ja. Oppdragsgiveren kan ikke avvise deg på grunn av skatte- og avgiftsgjeld hvis du har betalt det skyldige, inkludert renter og bøter, eller har inngått en bindende betalingsavtale (anskaffelsesforskriften § 24-5 tredje ledd).
Hvordan bestiller jeg skatteattest?
På skatteetaten.no, med innlogging, som skjema RF-1316 Attest for skatt og merverdiavgift. Skal en kopi sendes til en annen virksomhet, bruker du RF-1507.
Hvilke regler gjelder for min konkurranse?
Det avhenger av kontraktens verdi. Del II av forskriften gjelder fra 1,3 millioner kroner ekskl. mva. til EØS-terskelverdiene, og Del III fra og over EØS-terskelverdiene. Konkurransegrunnlaget oppgir hva oppdragsgiveren krever.
Kilder
- Forskrift om offentlige anskaffelser § 17-2 (Lovdata)
- Forskrift om offentlige anskaffelser § 24-2 (Lovdata)
- Forskrift om offentlige anskaffelser § 9-5 (Lovdata)
- Forskrift om offentlige anskaffelser § 24-5 om tiltak for å unngå avvisning (Lovdata)
- Skatteetaten: RF-1316 Attest for skatt og merverdiavgift
- Skatteetaten: skatteoppkrever og overføringen til Skatteetaten
- Lov 20. desember 2019 nr. 97 om overføring av skatteoppkrevingen (Lovdata)
- Innkrevingsloven § 17 om betalingsavtale (Lovdata)
Lenkene går til primærkilden. Satser og regler endres – datoen øverst forteller når teksten sist ble gjennomgått.